2012. június 21., csütörtök

Rokkanthelyzet 3



Bár már több poszt is született itt a rokkantak helyzetéről, folytatnám, mert a helyzet igen kétségbeejtő.  Ha valaki azt hiszi, hogy ez őt nem érinti, az nagyon téved. Akinek az emberi mivoltát már megtámadta a kormányzati kommunikáció, a rokkant-ellenes hangulatkeltés, az szintén téved. Ugyanis ez mindnyájunkat érint. Egy napon múlhat, egy mozdulaton, egy baleseten, hogy ott kössünk ki ahol ezek az emberek, azaz 28 000 ft-al a zsebünkben, magunkra hagyva, selejtnek tekintve.
A mai napon olvastam egy statisztikát 2011-ből, abból az időből amikor a kormány el kezdte ellenségként feltüntetni a rokkantakat, amikor 700 000 ingyenélőről szónokolt, olyanokról akik miatt nagyon nehéz a költségvetés fenntartása, és "kampánya" sikeresnek bizonyult. Mára olyan megnyilvánulások terjednek a neten, hogy el kell gondolkodni azon, vajon mennyire ember az ember...
2011. decemberében a rokkantak száma a következő képpen alakult:
Papíron megközelítőleg 700 000  fő volt akkor a rokkant ember.
Ebből 396 378 fő volt aki korbetöltött volt, azaz átlépte a nyugdíjkorhatárt. Ezt muszáj  kiemelni mert a fogalom még mindig zavaros a fejekben, és a 700 000 rokkant maradt meg, amit a kormány félrevezető csúsztatása okozott, mely gondolom nem volt véletlen... Ez úgy zajlott, hogy amikor egy leszázalékolt beteg átlépte a korhatárt, általánosságban nem vezették át mint öregségi nyugdíjas, hanem a státusza maradt a régiben, de már nem kellett felülvizsgálatra járni. Ezt azért is tudom, mert az édesanyám is rokkant volt, és mostanra már korbetöltött.
Tehát a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma 2011. decemberében 305 323 fő volt.
(Forrás:2012.06.20. népszava, és az ő forrása : Farkas Péter: Nyugdíjkorhatár, demográfia, foglalkoztatás )
Ezt a 305 323 főt üldözi most az állam, melynek valamikor dolgoztak, fizették az adót, és sokan a munkába rokkantak bele.
Mert vegyük észre, hogy ezeknek e beteg embereknek a legnagyobb részét két csoportba osztották: munkaképes vagy rehabilitálható ( azaz hamarosan munkaképes lesz). Szinte elveszett a rendszerből a valódi rokkanttá nyilvánítás. Mindezt elérték azzal, hogy a betegségek nagy részének pontrendszerét, % rendszerét megváltoztatták, oly módon, hogy lassan a félholtról is kiderül, hogy nincs is semmi baja, másrészt pedig a pár perces vizsgálatokkal, melyekkel szakmai döntést érdemben egyáltalán nem lehet hozni.
A helyzet gusztustalansága pedig mindent felülmúl! A rokkantság mostani felülvizsgálata nekem merőben hasonlít ahhoz, ahogy a nyugdíjpénztári megtakarításokat elzsarolták az emberektől. Az 57 év alatti rokkantakat is megzsarolták, de úgy, hogy "vagy rossz lesz nektek, vagy nagyon rossz..." - ez a választás maradt. Azaz, hiába állapították meg beteg emberekről törvényesen, hogy végleg rokkantak, jelentkezniük kellett felülvizsgálatra az új törvény szerint, az új pontrendszer alapján, és szinte mindegyik kisebb egészségkárosodási kategóriába esik így. De aki nem jelentkezett önként annak, elvették mindenét! Okosan eltervezett, és nagyon szépen felépített dolog ez az egész. Először a rokkantsági nyugdíjat átnevezték rokkantsági ellátássá. A nyugdíjat adni kötelező, az ellátás fogalma már nem ilyen szigorú kötelezettséggel jár... Majd amikor ezt megszavazták, akkor jelentették be, hogy vagy mész egy újabb, számodra bizonyosan negatívabb eredményt hozó felülvizsgálatra, vagy elvesznek mindent, hisz már megtehetik, mivel már nem nyugdíj, csak ellátás...
Az undorító kommunikáció, most azt harsogja, aki nem jelentkezett az mind csaló volt. Ezzel a kijelentéssel viszont a kormány nagyon csúnyán elszólta magát.
Először is, rengetegen azért nem jelentkeztek, mert miután egyértelmű lett, hogy mindenképp munkaképeseknek nyilvánítják a többséget, avagy adnak 28 000 ft-ot az éhenhaláshoz, úgy döntöttek, hogy ezért nem teszik ki magukat a megalázó szituációnak. 28 000 ft, vagy állástalan betegként a munkaerőpiac? Hát igazából valóban egy kutya, mert ugyanoda vezet...
Másfelől pedig ha úgy van ahogy a kormány harsogja, azaz, aki nem jelentkezett az a csalók gyülekezete, akkor éljen! Meg vannak a csalók! A többiek nem azok!
De mivel a 305 000 fő rokkant üldözés folytatódik, kár volt ilyesmit nyilatkozni, mert ez már mindennél átlátszóbb...
A rehabilitációs ellátás legkisebb összege 27 900 ft. Mily meglepő, hogy akiket rehabilitációs ellátásra ítéltek, legtöbbjüknél ez az összeg lett megállapítva! De nem! Ez sem elég!
"A foglalkoztatás kapcsán Soltész Miklós elmondta: ha valaki a rehabilitációs ellátás mellett dolgozik, akkor az ellátást fel kell függeszteni."
Azaz aki 28 000 ft mellett küzdeni próbál az éhenhalás ellen, az meg is bűnhődik...
Spórolás megy, életek árán! Az az ország, az a gazdaság, az a kormány, aki közel 10 millió emberből 305 000 főt nem tud eltartani, ugyanakkor több milliárdot költ az önös, és baráti célokra az szerintem ássa el magát nagyon mélyre...
Ahogy Hofi mondaná: " ennél lejjebb, már csak ha a vakondok is érdeklődik..."

2 megjegyzés:

  1. azt hiszem elmegyünk egy kis kendert gyűjteni nagyon üresek a lámpavasak a politikusokból meg nagyon sok van....

    VálaszTörlés
  2. Egy kis kiegészítés az aljasságok sorába:
    utazási kedvezményre mintegy 7,5 millióan jogosultak, majdnem mindenki kicsi hazánkban.

    KIVÉVE az 57 év alatti beteg emberek, akiknek rendszeresen orvoshoz kell(ene) járnia.
    Úgy látszik minden oldalról igyekeznek teljessé tenni az ellehetetlenítést.biztos ami biztos!

    VálaszTörlés