2012. június 11., hétfő

Közmunka program meg amit akartok...



A kommunikáció : A közmunka program azért jött létre, mert így vezetjük vissza a munkaerő-piacra az embereket. A munka tartást ad, és a 47 000 Ft pedig megélhetést. Nagyon rendesek vagyunk, mert olyan embereken segítünk, akik évek óta nem tudnak elhelyezkedni sehol. Örüljetek, és legyetek hálásak, hogy ilyen lehetőséget kaptatok.
A valóság pedig: Az "egy millió munkahely" helyetti megoldás ez. A gazdaság növelését mellőzve, ugyanakkor a kevés háztartási pénzeket elszívva nem lehet munkahelyeket teremteni, sőt ezek mennyisége csökken. A közmunkából kikerülő emberek ugyanazon alulképzett elhelyezkedni nem tudó állástalanok lesznek mint annak előtte. Semmit nem segít rajtuk.
Országunkban a munkaerő-piaci helyzet katasztrófáját mutatja, hogy van aki üzemmérnökként a közmunkát választotta, mert ennyi jutott neki... Szomorú, de sokak számára ez az alternatíva maradt.
A közmunka program nem nyújt segítséget, és végképp nem ad tartást, önbizalmat. Olyan körülmények közt biztosan nem, amelyeket ebben az országban jelenleg biztosítanak a közmunkások számára.
Eleve kimondatott valakik által, hogy ezek az emberek elszoktak a munkától, lusták, élősködők és mindegyiket szinte kényszeríteni kell arra, hogy becsülettel dolgozzanak végre a henyélés helyett. Így indult a közmunka program, és e szerint is kezelik ezeket a "naplopókat". Pedig könnyű ezt kimondani, megpecsételni vele embereket, de vajon akik ezt híresztelik a társadalom felé, meg mernék-e próbálni, hogy ezeknek az embereknek azt mondják: " azt a pénzt amit pár hónapi közmunkádért adnánk, elfogadnád-e inkább úgy, hogy a tanulásodra fordítjuk?"  Na az arra kapott válaszok lennének az igazságnak megfelelő információk. De ilyen meg sem fordul a fejekben, mert a munkanélküli leíratott, és eldöntetett, hogy naplopó és neki csak a munka nélküli segélyre fáj a foga, persze otthon ülve, nem dolgozva...
Így nekik még az alapvető munkavállalói jogok sem járjanak, pedig az új m.törvény nem sokat biztosít már így sem.
A panaszokra, legyenek bár hivatalosak, az illetékesek mindig megfelelnek, és a vitatott foglalkoztatási kérdésekre pedig egytől egyik az a magyarázat, hogy a közmunkát végző emberek azért panaszkodnak, mert nem akarnak dolgozni, le akarják járatni ezt a marha "humánus" programot. Hisz mi más lehetne a baj?
A panaszok szerint hidegben nincs melegedő hely, meleg ital. Még februárban történt, hogy amikor egy-egy közmunkás fel akarta melegíteni elgémberedett bégtagjait, máris visszazavarták a hidegbe, mert a lusta disznaja mégis mit képzel. A kartonszám felsorakoztatott ásványvizet csak nézegetni lehetett, mert azt már ne gondolja egy ilyen mocsok közmunkás, hogy mielőtt el méltóztatik látogatni a munkahelyre a munkafelügyelő, addig ember módjára még ihat is! De tovább nem is sorolnám a panaszokat, hisz bizonyára aki érdeklődik a téma iránt az már olvasta ezeket. Viszont azért megemlíteném az anyukát, aki kénytelen volt otthagyni a "fantasztikus" programot, mivel gyermekéért nem tudott időben odaérni az óvodába, és bár nem bolti eladó volt, ahol mondjuk nem lehet bezárni előbb, hanem csak közmunkás, a rugalmasság leheletnyi jelenléte sem volt fellelhető a programot levezénylők részéről. Mint az illetékes ezt megfogalmazta: " Ez egy munkahely! "
 Mindezt csak azért nem tartom etikusnak, mivel a közmunka program "kegyeltjeit" nem helyben foglalkoztatták, hanem egy "messzi-messzi galaxisban". Na már most az illetékesek figyelmébe ajánlanám az NFSZ honlapján szereplő passzusokat, melyek azt jellemzik, hogy ha foglalkoztatást ajánlanak a regisztrált munkanélkülinek, akkor milyen esetben köteles ő ezt elvállalni :

"A felajánlott munkahely akkor megfelelő, ha

  • Egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas.
  • A várható kereset az álláskeresési járadék, illetőleg – amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb – a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri. Ez a feltétel azonban csak azokra az ügyfelekre vonatkozik, akik álláskeresési támogatásban részesülnek.
  • A munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel –történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg.
  • Az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik." 

  •  ( forrás: www.afsz.hu)

    Különösképp figyelemre méltó amit a keresetről írnak. Nem tudom, hogy a 47 000 Ft mennyire felel meg a kritériumnak... Ezen felül a harmadik pont is "érdekes" ha a fent említett édesanya esetét figyelembe vesszük.
    A legelső pont szintén sarkalatos, mivel a panaszok közt az is szerepel, hogy bizony nem számít a két-három gerincsérv, vagy a magas vérnyomás, és egyéb betegségek, mert az orvos aki az alkalmasságot vizsgálja, úgy gondolja, gerinc bajokkal, nyugodtan lehet a dinnyeföldön hajolgatni, meg a sittet hordani...
    Továbbá az is kiderült, hogy akinek beteg a gyermeke az közmunkásként nem mehet betegállományba, de egyébként ha bárki beteg, nem betegállományt kap, hanem pihenőnapot, melyért ugye nem kell fizetnie a "munkáltatónak"... Gondolom én...

    Úgyhogy nem! Nem ad tartást senkinek ez a bánásmód! És a parlamentben ülő "úriemberek amikor végig vonulnak a folyosókon és Isteneknek képzelik magukat, de legalábbis királyoknak,  akkor tudatában kéne lenniük azzal is, hogy ezzel leértékelik a munkaerőt, és ez tény! Ugyanis ne feledjük, hogy a közmunka-programos szerencsétleneket bármikor kikölcsönözhetik ezek a királyok és fiaik magánvállalkozásoknak. Mégis milyen "jog"-okra számíthat ebben a helyzetben az ilyen dolgozó? Nem meglepő, ha a munkaadó  ezek után azt mondja :" nincs rosszabb sorod mint az állam közmunka-programjában, úgyhogy kuss! "
    És ennyi...
    A közmunka-program segíteni akarása ezeken felül is megbukott. Ha közmunka, tehát hasznot nem hoz, akkor legalább értéket hozzon. Mert érték lenne, ha a városokat, falvakat szépítenék ezen szegény sorsú munkások keze által. Hisz lenne mit tenni. De nem földesurak földjeinek megmunkálását kéne közhasznú-ként feltüntetni, közpénzen, de egyéni hasznokat generálva.

    Matolcsy meseországa valóban épül, a címe az lesz: Lúdas Matyi.
    Csak az a baj, hogy még nem tartunk ott, hogy a tanítást megköszönjük, és háromszor adjuk azt vissza a Döbrögieknek...

    ( A közmunka még nincs kivesézve számomra, úgyhogy folytatása következik...)













    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése