2011. augusztus 10., szerda

Pillangóhatás!

Az elmúlt időszakban, a bloggerek zömét megszállta a munkaerőpiachoz kapcsolódó adók és járulékok, törvények kritizálásának láza. Naponta újabb és újabb bejegyzések látnak napvilágot ezzel kapcsolatban, sőt mi több, már már egymást túllicitálva próbálják bizonyítani, hogy nekünk Munkavállalóknak tulajdonképpen nem a Munkaadók miatt rossz, hanem a törvények miatt. Van benne igazság, bár ha belegondolunk nekünk igazából azért rossz, hogy a Munkaadónak kevésbé legyen az.(Erről szól az álláshirdetésem ) Hisz ha ő kevesebbet fizet utánunk neki több marad, viszont nekünk ez kárunkra válik. Ugyanakkor fel merül a kérdés, hogy ha ezek a vállalkozások törvényesen működnének, vajon fenn tudnának-e maradni? Egy-egy cég fennmaradása pedig nekünk is érdekünk, hisz mégis csak onnan kapjuk a fizetésünket. Ha a cégek becsődölnek, még több lesz a munkanélküli, és az már katasztrofális helyzeteket állítana elő.  Természetesen fenntartom azt a véleményem, hogy vannak bizony teljesen legálisan működő cégek, (és még csak nem is a multikra gondolok) akik így is működnek. Ők hogy csinálják?
De visszatérve a  blogokra. Úgy érzem, a vállalkozók nem látják a hosszú évek alatt végbement öngerjesztő folyamat lényegét. Éppen ebből a tapasztalatomból fakad az az érzésem, hogy ha drasztikus adó és járulékcsökkentés menne végbe ebben az országban, akkor sem oldódna meg az adócsalás problémája, és az olyan terhet róna az államkasszára amit az ország már nem tudna kiheverni. Hogy miről írok itt?
Utána néztem a neten, a rendszerváltás utáni időszaktól napjainkig, hogyan alakultak az adók, járulékok, és hogy mikor, mennyi volt a feketén foglalkoztatottak aránya. Sajnos a szürkén foglalkoztatottakról nem nagyon vezetnek statisztikát, hisz az szinte kiszűrhetetlen. Itt egy táblázat mely az APEH oldaláról nyilvánosan elérhető: táblázat. Nem dolgom elemezgetni, mégis úgy érzem bármikor bármennyi volt az adók, járulékok mértéke, a tendencia nem változott nagy mértékben. Mindig az volt a lényeg hogy minél kevesebb adót kelljen fizetni. MINDIG!
És ez egy mókuskerék. Eleinte csak azért mert mért ne maradjon több pénz a zsebbe, ha a rendszer kijátszható. Ez bizony azt generálja, hogy kevesebb pénz megy az államkasszába a feketegazdaság növekszik (1993-ban például csúcsokat ért el a GDP arányos rejtett gazdaság). Ha a kasszába kevés pénz megy, nem finanszírozható az ország. Mit tesz a kormány, ha nincs pénze? Adót emel, illetve újakat ró ki. Mi történik ekkor? A vállalkozók némelyike, már tényleg a létfenntartásért küzd, és adót csal. És ezek egyre többen lesznek. A kassza még kevesebb pénzt kap, és hol tartunk most? Már mindenki ezt szívja...Mindenhonnan beszedik a pénzt, miközben a törvénytelenségeket nem tudják hatékonyan kezelni. És itt nem kizárólag a munkaerő-piaci csalásokról kell beszélni, hanem a kereskedelemről, a stiklikről, amik szép lassan hatalmas károkat okoznak.   És itt jön a vállalkozó, aki mit mond? Csökkentsenek adót, mert akkor ő majd becsületes lesz, mind a munkaerőt, mind a kereskedelmet illetően.
Ha én lennék itt valamilyen törvényhozó, bizony én sem merném megtenni, hogy adót csökkentsek. Miért?  Nem bíznék abban, hogy az adócsökkentésért cserébe, becsületet vásárolok, mert ez a kultúra ebben az országban még nem fejlődött ki olyan mértékben, hogy kockáztatni merjen bármely kormány. A jelenlegi nagyobb bukszáért ugyanúgy csalnának nagyon sokan, és az visszafordíthatatlan problémákat okozna.
Ez sajnos a valóság. Sok mindent elrontott már az efféle mentalitás. Amikor olyan emberek léteznek, akik cégük eladása után elmennek munkanélküli segélyre, addig pedig felépítik a házukat ( és ezzel még el is dicsekszenek), akkor mit várjon egy kormány? Azt mondhatjuk járt neki is a segély, hisz állampolgár, de vajon fel merült-e benne, hogy mennyivel nagyobb szüksége lehet erre egy másik embernek? Hogy ez erkölcsileg mennyire gáz? Lehet, hogy ha pár ilyen emberrel kevesebb igényelte volna azt a segélyt, akkor nem okozott volna akkora kiadást a kasszának, és akkor most az igazán nehézségekkel küszködő állástalanok nem csak 90 napig kapnák.
Mért is nincs már erkölcs? Pedig olyan egyszerű: a segítséget azoknak találták ki, akik rászorulnak.

Akkor lehet majd bízni ebben az országban, ha majd megérti, hogy ha ma röhögve kijátsszuk az államot, akkor azért később megfizetünk. Mindnyájan!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése