2011. augusztus 3., szerda

Esti mese a minimálbéres Munkavállalóról

Régi tervem, hogy egyszer kiszámolom, meg lehet-e élni a minimálbérből. Akik megszabják, elhiszik, hogy ez sikerülhet. Akik a munkahelyek papírjait ellenőrzik, szintén úgy gondolják, hogy egy cég 2-5-10-20 dolgozója megél ebből, miközben látják hogy az érintett alkalmazottaknak ápolt a ruhájuk, festett a hajuk, és esetleg még műkörömmel is rendelkeznek, a mobiltelefonról nem is beszélve. APEH és munkaügyi ellenőrzések, nem feltétlenül egy cég irodájában történnek, hanem tapasztalatból mondhatom, hogy a cég egyik-másik egységében, ahol az alkalmazottól kérik a megfelelő papírokat, szerződéseket, egyebeket, és ugyebár ami látható, az látható...
Most minden érintettnek szeretném levezetni, az általam elvégzett számolást. Mindenki tesz amit tesz... Én csak ezt tehetem.

A minimálbér körülbelül nettó 60 000 Ft, a jelen pillanatban. Igyekeztem a rezsi költségeket a minimális szint legminimálisabb értékével számolni, és persze ezt egy személyre szabni, hisz a minimálbér valószínűsíthető lényege az lenne, hogy az is megél belőle, akinek nincs egyéb bevétele, vagy segítő, és jobban kereső házastársa, hozzátartozója.
Alanyunk valljuk be szegény ember, így az én gondolatmenetemben maximum egy kicsike garzont, vagy szuterént tud fenntartani, azt is mondjuk a "nyócker"-ben, vagy némileg hasonló ingatlanpiacilag nem túl felkapott helyen. Még azt is megadtam neki, hogy ne albérletben lakjon, mert akkor már itt az elején éhen halna szegény, és én boldog, teljes életet kívánok neki, az ő igencsak bekorlátolt körülményei között. Minimálbéresünk az életben már mindenről lemondott, tehát csak dolgozni, és enni szeretne. Nem igényes fajta... Így tehát nem költ a következőkre:
kultúra : mozi, színház, az Opera maximum a tévében ( ha van neki, mert ne feledjük, az is növeli az áramszámlát), könyv, újság. (A legutóbbi "nem olvasása", még hasznára is válik, mert akkor a még megmaradt életereje is elszállna...)
öltözködés : ruha, cipő, kabát stb. Valami csak megmaradt még a régi időkből....
"luxuscikkek" : tea, kávé, kakaó
Elmondhatjuk, hogy alanyunk minta ember: mindent kitiltott az életéből, ami kényelemérzetre, avagy gondolkodásra késztetné.
A rezsit viszont muszáj kifizetni, mert az állampolgári kötelessége, és bár "élni" nem, de lakni azért még szeretne valahol. Fájó szívem megszánta őt, és olyan lakásba költöztettem, ahol nincs közös költség. Önzés is volt bennem amikor így döntöttem, mert ha egy ilyen fizetni valót belerakok eme eszmefuttatásba, akkor már itt vége lenne a játéknak, mert elfogyna a pénze akkora része, amiből lehetetlen kihoznom, a "kajapénz"-t.
Villany: kb.:5000 Ft ( gyorsan fürdik, kevés vízben ha villanybojlerrel rendelkezik)
vízdíj: 5000 Ft kötelező tétel, mert ha közös költség nincs, akkor a víz külön fizetendő
gáz: nyáron  2000 Ft ( abban az esetben, ha nem gázbojler szolgáltatja a meleg vizet, amennyiben igen akkor "gáz" van...). Télen 15 000, mert a gázkonvektor igencsak drága. Villannyal nem fűt mert az még drágább.
telefon :  legolcsóbb kb.: 3000 Ft kizárólag vonalas, mert minimálbéresünknek nincs fontosabb, mint hogy a munkáltatója el tudja érni, amennyiben valami fontosat akar megbeszélni, vagy kérni. 
Ez eddig ha télen vizsgáljuk: 28 000 Ft, maradt 32 000 Ft.
Nyáron 15 000 Ft maradt: 45 000 Ft.
Elképzelt barátunk, rendes, szorgalmas munkaerő, akinek, hogy ezt nap mint nap bizonyítsa,be kell járnia a munkahelyére. Bérlet 9800Ft
Amennyiben a legolcsóbb és legalapvetőbb higiéniai szereket vásárolja:, tehát szigorúan csak a következőket:
hypó = felmosásra, wc tisztításra, fehérítésre (persze csak módjával, nem ám pazarolva...)
mosópor = legolcsóbb, hipermarketek saját márkája ( az öblítő meg csak luxus, ő olyat véletlenül sem venne)
mosogatószer = lásd mosópor
szappan = egyszerű, párforintos, kemény szappan, kézmosáshoz, fürdéshez, hajmosáshoz egyaránt megteszi
( dezodor, sampon, balzsam, testápoló ismeretlen fogalom)
toalettpapír = egy rétegű, illatmentes, hipermarket saját márka
tehát ez esetben, és kizárólag így, 3000 Ft-ból megoldja. Hölgyeim és Uraim! Nem csalás, nem ámítás, amennyiben így élnénk, tényleg megúsznánk ennyiből a higiéniát.
Összesítve:
nyáron: körülbelül 32 200 Ft jutna ételre havonta. Napi szinten: 1073Ft ( ha a hónap 30 napos)
télen: körülbelül 19 200 Ft jutna ételre havonta. Napi szinten: 640 Ft ( ha a hónap 30 napos)
Természetesen alanyunk minden szükségletét képtelenség feltérképezni, és számításaim nem életszerű módon azt feltételezik, hogy nála soha semmi nem romlik el, nincs kukadíj, egyéb nem várt fizetni való. Éppen ezért tanulságos, és mondhatni hihetetlen hogy bárki is elhiszi miszerint  kb.:600 és 1000 Ft-közötti összegből lehet táplálkozni, miközben ha csak egy egyszerű zöldbabfőzeléket szeretne főzni magának a képzeletbeli minimálbéres, szigorúan a legalja, húst nem látott, szójás virslivel, az is kb.: 920 Ft. Igaz, ez két napra! És ekkor nem vett még magának reggelire és vacsorára beosztva némi kenyeret, 5-5 dkg szintén pocsék de legalább olcsó párizsit, felvágottnak nevezett valamit. A gyümölcsöt a zöldségesnél csak megnézte, és nem vett belőle egy szemet sem.

Sok kritikát lehet mondani az egymást váltó kormányokra, ellenőrző szervekre, de azért ennyire senki sem hiszékeny. Miért ez a hatalmas félrenézés? Az államkassza üres, sorozatban az egyszerű, átlagembertől igyekeznek beszedni a hiányt, így vagy úgy. Bezárnak iskolákat, óvodákat, kórházakat. A nyugdíjat befagyasztják, a termékekre még több adót rónak ki, a nyugdíj megtakarításainkat elveszik, és a végtelenségig sorolható a kassza feltöltésére irányuló intézkedések tömkelege. Pedig a pénz meg van. Rengeteg! Csak be kéne szedni!
Azelőtt legalább meg akarták győzni a munkavállalót: "több fizetést kapsz, ha nem kell bejelentselek teljes mértékben".
Ma már csak kicsi fizetés van, minimum bejelentéssel, és azzal az alternatívával, hogy elfogadod, vagy nem lesz munkád. Azokról nem is beszélve, akik csak 4 órában vannak bejelentve, és ez még csak a Tb-re sem jogosít.
A mese tanulsága:
Ma Magyarországon közel 2 000 000 munkavállaló van minimálbéren bejelentve. Kb.: 4 000 000-an dolgozunk.

Itt a vége fuss el véle...
Aki nem hiszi, az végre járjon utána!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése