2012. május 21., hétfő

Új trend a munkáltatói adócsalás frontján...



A minap megkeresett egy munkavállaló panaszával. A történet új dimenziót nyitott a munkaadói stiklik frontján, mely mindenképp azt bizonyítja : a munkáltatói kreativitásnak határai nincsenek ha adót kell csalni, illetve ismét rámutatott arra, hogy a munkavállaló mint ember, nem igazán definiálható némely cégvezető számára. Szegény munkavállaló, (akit nevezzünk Jolánnak), megelégelve a cég könyvelőjének határtalan ismerethiányát, hosszú évek után, idén először, az adóbevalláshoz inkább keresett egy "saját" könyvelőt, ezzel megvalósítva egy régi álmát, hogy végre valóság legyen. Ez az álom arról szólt, hogy Ő odaadja a könyvelőnek a megfelelő papírokat, a könyvelő pedig elvégzi a dolgát, azaz:  kitölti, megoldja és elrendezi az adóbevallást, anélkül, hogy hibát vétene, ezzel időt spórolva Jolánnak.
A probléma ekkor derült ki. Nem vagyok könyvelő, de dióhéjban a következő történt: az új könyvelő amikor a papírokat elemezte, közölte, hogy Jolánt három havonta ki, majd bejelentették, azaz, lassan egy éve próbaidős munkaviszonnyal rendelkezik, így sajnos nem kaphat adó-visszatérítést. A legszebb, hogy Jolán minderről semmit nem tudott, és azon kívül, hogy átverték, még pénzt is vesztett.

Innen már csak a saját véleményemet tudom kommunikálni. Ha ez valóban így történt, felmerül a kérdés/ek: vajon ki írta alá Jolán nevében a kiléptető, majd beléptető papírokat? Hisz Jolán, állítása szerint, semmi ilyesmit nem írt alá.
Mekkora bőr kell (vastagság szempontjából...), jelen munkaadó orcájára, hogy a már eleve minimálbérre bejelentett munkavállalót, aki évekig tisztességgel, becsülettel dolgozik neki, azt még megvágja, és mindezt a háta mögött?
És mennyire hülye az az ember aki azt hiszi, hogy ez nem fog egyszer csak kiderülni?

Végül pedig, de tényleg, egy komoly kérdés:
"Kedves" Munkaadók!
Mennyi munkavállalón megspórolt pénz lenne elég ahhoz, hogy becsületes, mindent eltűrő dolgozókat végre ne döfjenek hátba? Mégis Mennyi pénz lenne elég? Mennyi?...

Én nem köpök szembe senkit, mert volt gyerekszobám, de ha az ilyen emberek belenéznének a tükörbe, és úgy éreznék, hogy valami nedves tolul, nyomakodik előre a szájukban, nyugodtan eresszenek utat neki.... Már ha tudnak tükörbe nézni... :-(

1 megjegyzés:

  1. Sajnos magam is ennyire becstelen munkaadó karmai közé kerültem :( .Próbálok másik állást keresni,sajnos eddig eredménytelenül :( .

    VálaszTörlés