2012. május 18., péntek

Arany Alkony és ami mögötte van...


Nagy port vert fel a napokban egy hír, miszerint az Arany Alkony otthonban borzalmas dolgok történtek. Egy olyan időseket ellátó intézményről van szó, amely több épületben is működik. A szóban forgó épület pedig a Bánkút utcában található.
 Természetszerűen a Hír tv robbantotta a botrányt, hisz kire is számíthatunk amikor csámcsogni valóra vágyunk, ha nem erre a nemes, és mindig objektív hírforrásra... Az Arany Alkony otthonoknak már amúgy sem rózsás a helyzete, miután az új egyháztörvény kizárta soraiból a Kálvin János Presbiteri Missziót, mely részben tulajdonosa és fenntartója a közel 1300 idős embert ellátó intézményeknek, de a Hír tv még rúgott egyet rajta, hátha...
A botrányt két volt dolgozó nyilatkozata "ihlette", miszerint az idős embereket ebben az otthonban el teszik láb alól, hogy újabb és újabb lakókat költöztethessenek be, a belépési díjjal együtt mely milliókra rúg. De szó esett arról, hogy a megmaradt hagyatékokat , értékeket is elorozzák az ott dolgozók, sőt a szemközti kocsma is ezekkel van berendezve... Mindezt megspékelték olyan rémtörténetekkel, melyek a Helyszínelők, vagy a Gyilkos Elmék sorozatok egyikében is nagy nézettséget értek volna el. Volt szó olyan idősről, aki elesett és azt ott hagyták, rázárva az ajtót, hátha meghal, míg egy másik megboldogultnak jó nagy darab almát adtak, amitől megfulladt, egyébiránt pedig halott, ám de napokig nem felfedezett lakóról is tudomást szerezhetett a Hír tv, célpont című műsorát nyálcsorgatva néző ember. Természetesen a két volt dolgozó az arcát mindehhez nem adta, a Hír tv pedig  némi temetői bevágással, és egyéb manipulatív eszközökkel profi módon fokozta a rémborzalmat, és bevégeztetett.. Szem nem maradt szárazon, és a média más területei is átvették a katasztrofális hírt a "halálgyárról". Eközben ebben az intézményben pedig emberek dolgoznak. Olyan emberek, akik igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni a lakókért, az intézményért,szeretettel és büszkeséggel, mert részesei lehetnek ennek az otthonnak, mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs mi lesz december 31.-e után, mert addig szól a működési engedélye az otthonnak. Mára bizonyára nem büszkék, boldogok, bár a szeretet az megmaradt, hisz az idős nénik, bácsik minderről nem tehetnek. Őket viszont megalázták, bemocskolták. A rémült hozzátartozó levelet ír idős rokonának, hogy mi történik, jól van-e? A boltban, az orvosnál és mindenhol a Bánkút utcáról beszélnek, nem túl szépen, nem felemelően, a dolgozó pedig hallgatja...
De mi van a háttérben?
A Bánkút utcai otthonban közel 500 férőhely van. Bizonyára nincs teljes létszám, hisz hirdetnek is, és ez akkora kapacitás, mely eleve feltételezi, hogy van hely, nem kell érte gyilkolni.  El akarják lehetetleníteni az intézményt? Hogy miből gondolom ezt?
A riportalanyként arcukat nem vállaló dolgozók, már rég óta nem alkalmazottai az intézménynek. Mért most kezdtek el aggódni és ezért nyilatkozgatni a médiának? Ha erre keressük a választ, akkor a mérleg nyelve arra húz, hogy nem, nem ők keresték a média társaságát, hanem pont fordítva: a média kereste az övékét. Mert ha visszásságok vannak egy intézményben,és mondjuk ezért lépek ki ( bár tudtommal az egyikük eleve nyugdíjba ment...), akkor mért nem azonnal, akkor és "frissiben" tárták fel a problémákat? Így valóban csak az marad,hogy őket keresték meg. De honnan kapta a Hír tv a fülest? Mert szép csendben éldegélő embereket nem gondolnám, hogy csak úgy megkeresnek, hasra ütés szerűen, hátha valahol, valamikor tanúja volt egy kis polgárpukkasztó történetnek. Pont egy ekkorának? Pont most, amikor amúgy is hajszálon múlik 1300 idős léte. Igen, 1300 ember lakik az Arany Alkony otthonok összességében. És valóban a létük a tét. Az intézmény engedélyét be akarták vonna már az idén, de a főváros időt kért, hogy helyet tudjon biztosítani ennek a sok idős embernek. Helyet olyan intézményekbe, melyek körülményei messzemenőkig alul maradhatnak, ezen idős emberek jelenlegi környezetével összevetve. Itt kis lakásokban laknak, apartmanokban, mely a sajátjuk, melyben főzni, tisztálkodni tudnak, és saját bútoraik, emlékeik közt élhetnek, megtartva szuverenitásukat, ugyanakkor minden ellátást megkapnak, és segítséget, folyamatos felügyeletet, kezeléseket, orvosokat.  Igen ezért ők pénzt fizettek, nem is keveset, de cserébe úgy élnek, ahogy lehet, hogy a mai nyugdíjak mellett, egy budapesti lakásban nem feltétlenül. Fizettek, kaptak ha úgy tetszik egy magánlakást, melynek becsukják az ajtaját, és otthon vannak. Még a saját gyönyörű nevük is ki van rakva az ajtókra, szép fémtáblákon, mint bármely társasházban. Van fűtésük, tiszta ruhájuk, melyek a sajátjaik, és elmehetnek a piacra, vagy a barátnőkhöz ultipartizni, vagy bármit megtehetnek szabadon, amit megtennének egy 10 emeletes panelben is, csak épp lehet, hogy nem ilyen körülmények között. Étkezést is biztosítanak nekik, és nem A meg B menüből válogathatnak, hanem  többféle menüből, kinek kinek ízlése, avagy diétája szerint. Kirándulások, ünneplések, születésnapok vannak eme intézmény falai közt. Az orvosi vizsgálatot helyben, a receptek felíratását szintén itt intézhetik, egyéb más mellett.

Amit a főváros ajánlani tud majd ehelyett, az valószínűleg a szociális otthonok adta lehetőség. Valóban megfelelőek az ellátások ezeken a helyeken, hisz dolgoztam én is bennük, ám amit az államtól kaphatnak az idősek, azt valójában ha öreg leszek én magam sem szeretném igénybe venni. Mert amíg az Arany Alkonyban a saját kis lakásocskájába, saját bútorai, emlékei közé elvonulhat az ember, addig egy valóban szociális otthonként üzemelő intézményben 3-4 ágyas szobák vannak, semmi magánszféra, és az élet ezekben nem úgy zajlik, mintha "otthon" lennének az emberek, hanem úgy mint egy egészségügyi intézmény, mely ad orvosi ellátást, étkezést meg egy ágyat, egy szekrénykével. Ezek az emberek nem ezt tervezték el amikor az Arany Alkonyt választották.
Amikor ki akarnak csinálni egy intézményt, akkor talán erre kéne gondolni! Arra, hogy itt nem harcokról van szó, avagy nézettséget növelő fantasztikus esti adásokról, hanem 1300 emberről, akik nagy része, még nem magatehetetlen. Akiket nem lehet dobálni, ide oda. 
A botrány óta az Arany Alkony otthonba ki-be járnak a rendőrök, az újságírók. A lakókat ez megrémiszti, a dolgozók munkáját pedig zavarja, ráadásul ilyenkor naponta szembeköpve érzik magukat, miközben semmi rosszat nem tettek. A minap nyílt napot tartott az otthon. Szerintem is a legjobb védekezés, ha az újságírók bárhová bemehetnek, és ezáltal a nagyközönségnek is bemutathatják a valós, és egyáltalán semmilyen titkot nem rejtő intézmény egészét, nem kihagyva semmit, és senkit. Sajtótájékoztató is volt. Az egyik ismerősöm azt mondta, bizonyára majd a Hír-tv helyre igazít. Hát én mondtam, hogy biztosa vagyok abban, hogy ez nem így lesz. És valóban! A Hír-tv miután megkavarta a dolgokat, oly bűzt gyártott belőle, melyből egyenes háttal kihátrálnia már nem volt lehetősége. A sajtótájékoztató összességéből, melyben a főorvos asszonytól mindenre kiterjedően megkapta a választ, kettő mondatot vágott össze, olyan környezetbe téve, mely a tudatlan emberben csak megerősíti a vak hitet, hogy az otthonban gondok vannak. A Hír tv pechjére azonban más média is eljött aznap, így a valóság némiképp kirajzolódott.
A Hír-tv azt nem mutatta, hogy a volt dolgozó ( az egyik... mert a másik nem tolta oda a képét) magyarázkodását az állítólag elhanyagolt, veszélyben lévő öregek ki-fújjolták... Nem mutatta a feltett provokatívnak szánt kérdéseire kapott korrekt, mindenre kiterjedő válaszokat. Nem ment fel egy olyan lakóhoz sem mely szívesen megmutatta volna milyen környezetben élnek, és hogy. Hol vannak a lakók interjúi? Mert bár az első riporthoz találtak kettőt, de csak ennyire futotta? Több száz lakóból kettő esetleg elégedetlen, vagy fontos akart lenni? Statisztikailag ez teljesen elfogadható, és valószínűsíthető, de hol a többi? Nem feleltek meg a rémhírborzalom elvárásoknak a nyilatkozatok?
Természetesen a sajtó többi résztvevője, nem szelektíven készítette beszámolóit, így a Hír tv bevágott két mondata mely arról szólt, hogy az olcsóbb gyógyszer adása bevett szokás, belecsúszik a szánalmas kategóriába, főképp, hogy ez mindenhol így működik, működött, már igen, azelőtt is hogy törvénybe hozták. Még én magam, magánemberként is felháborodással konstatáltam, hogy azt kellett bevennem amit az orvosom felírt, aki meg azt a gyógyszert írta fel amelyik gyógyszercéggel éppen jóban volt... Miközben mint egészségügyi dolgozó, pontosan tudtam, hogy azért mert az egyik gyógyszert az egyik cég gyártotta ezért adott neki egy nevet, meg egy borsos árat, attól én még szívesebben venném meg a másik cég ugyanilyen hatóanyagú gyógyszerét, mert bár,  az meg egy másik nevet adott neki, de olcsóbb. És ha már ugyanazt az anyagot viszem be a szervezetembe gyógyulásom érdekében mindkét esetben, akkor had válasszam már a pénztárcámnak megfelelőt. Azóta törvénybe is iktatták, és helyesen, mert egy kisnyugdíjas, meg egy munkanélküli is lehet beteg, és mennyivel hatékonyabb ha nem egy kiváltatlan receptet nézeget otthon, mert nincs rá pénze, hanem elmegy a patikába megveszi és beveszi, mert esetleg futja rá...
Minden csoda három napig tart, de remélem, hogy elnyerik méltó büntetésüket a törvény által azok akik ki tudja miért, de bemocskolni szándékoztak egy intézményt és a benne dolgozó embereket. 
A Hír-tv "objektív", mindig csak a "tény"-eket közlő riportjait már jó ideje nem nézem, sőt mára már az időjárás jelentésükre sem vagyok kíváncsi. De vajon amikor egy klubrádiót bármi áron, akár a bírósági ítéletet is figyelmen kívül hagyva meg akarják szüntetni törvényhozóink, és ez köti le minden figyelmüket, addig nem lenne valaki, aki az ilyen csatornák "ballépéseit" is szankcionálná?

Ám az is lehet  hogy a Hír tv-t már Szalai Annamária sem nézi...


12 megjegyzés:

  1. Köszönjük! :. Korrekt. Végre valaki a lakóinkkal és velünk is együttérez. (Egy A.A-os dolgozó)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Több szempontból is át tudom érezni az Önök helyzetét, de ha olvasta a könyvet,vagy a blog többi részét, akkor kiderül,hogy magam is kapcsolódom az egészségügyhöz :-) Úgy érzem szóvá kell tenni,hogy valakik játékai mennyire nem nézik ,hogy a háttérben embereket aláznak meg, vagy idősek hátralévő idejével szórakoznak. A Bánkút utca egy fantasztikus hely,és nyiltsn állíthatom hogy klasszisokkal felűlmulja a hasonló intézményeket szolgáltatások szempontjából is. Remélem megmentődik a hely. Jó lenne ha sok emberhez eljutna az üzenet amit kifejezni szerettem volna. Önök pedig nagyon sokat dolgoznak, és tudom,hogy sokat tesznek a munkán kívül azért is,hogy a hely megmaradjon. Önökkel vagyok!

      Törlés
  2. Engem az érdekelne, mi húzódik meg a HírTV akciója mögött. Csupán a szenzáció, rémhír, katasztrófaturizmus otthonról, ezzel keltette nézettség hajhászása, vagy megbízást teljesítenek? Kinek a megbízását? Mia megbíző célja?

    VálaszTörlés
  3. Persze mi kisemberek ezt még egy darabig nem fogjuk megtudni,de ha csak azt figyelembe vesszük,hogy pl. a Bánkút utcai épület egy nagyon szépen karbantartott hatalmas egység,ráadásul bajban is van,nem csoda ha esetleg jó befektetésként tűnhet fel valakiknek... Ha ez így van , a biztos célért a legmegfelelőbb belerúgni a szakadék szélén lévő intézménybe, hátha le is zuhan, és gyorsan... Remélem nem sikerül!

    VálaszTörlés
  4. Nem beszélve az Arany Alkony többi intézményéről, pl. Paskálotthon alig néhány éve épült, nemcsak szép, de korszerű, stb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Talán így egyszerűbb lesz: A következő nyilatkozat alapján akár azt is gondolhatná az ember, hogy a Medicatus kft. szívesen venné ha az övé lenne :

      http://ots.mti.hu/hirek/74366/a_medicatus_kft_kozlemenye_az_arany_alkony_idosotthonokkal_kapcsolatban

      ám de már ki is zárható a körből, mivel ha megfigyeljük a hírtv első botrányriportját,a Medikatus kft. neve többször is feltűnik, azaz simán le akarták járatni a Medikátus kft.-t is.

      Így megint csak találgathatunk, de rájönni egyenlőre nem fogunk.

      Törlés
  5. Ne haragudj, de ezt nem értem kristálytisztán. Az A.A. tulajdonjoga jelenleg is a Medicatus-é, aki az egészségügyi szolgáltató :). A fenntartó a kérdéses, jelenlegi cél, hogy a fenntartást is az általa alapított Nonprifit vállalkozás vállalja (hisz egyenlőre más jelentkező, aki erre képes nem körvonalazódik, ill. érdekkörök meggátolják a beszállásukat)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyilatkozat alapján a Medicatus meg akarja menteni a helyet,akár úgy is,,hogy minden feladatot ő vállalna. A dolog így lenne a leggyorsabb,és zökkenőmentesebb. Ha valaki tehát szemet vetett az A A épületeire, akkor nem csoda ha a Medicatust akarta lejáratni. Csak erre céloztam, de ha fáradt vagyok nem mindíg vagyok a helyzet magaslatán. Bocs :-) de gondolom így már érthetőbb :-)

      Törlés
  6. Szia. Nem tudom itt ezt szabad e, más forrás miatt, de :-) http://www.borsonline.hu/20120531_arany_alkony_botrany_volt_valodi_ugy_nincs, ez csak öröm, gondolom a HÍRTV-n +MNO nem fogja címlapon hozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a linket! Ez tényleg jó hír :-) A bors online mindenki számára elérhető nyílt forrás, így semmi gond nincs abból ha kering a linkje. Köszi mégegyszer :-)

      Törlés