2011. július 27., szerda

Munkatörvénykönyv tervezete: a Kormány sem tudja mi van benne?

A minap került fel a.kormány.hu -ra az új munkatörvénykönyvének tervezete. Ország világ olvashatja, és olvassa is. Rengetegen górcső alá veszik, és a papír illetve websajtó is folyamatosan elemzi. Nem csoda, hisz a társadalmat és a gazdaságot egyaránt nagyban befolyásoló dokumentumról van szó. Nem tudok hitelesebb "informátort" ezzel kapcsolatban, mint a kormány.hu weboldal.
Szíjjártó Péter két nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a kormány tiszteletben tartja a védett kor intézményét. És közölte ( idézem) :

" Akármi is van leírva egy bárhonnan származó konzultációs munkaanyagban, az emberek döntése az irányadó, tehát védett kor intézménye lesz"  
Hurrá!
Emlékeztetőül: a védett kor a nyugdíjkorhatár előtti pár év, mely alatt a még jelenleg hatályban lévő törvény szerint, csak kiemelten indokolt esetben bocsájtható el a munkavállaló.
Szíjjártó Péter kifakadása, már csak azért is szerencsés, mert országunk vezetője saját maga ismertette a szociális konzultáció eredményeit, és azon állampolgárok, akik elhitték, hogy a konzultációban megadott és visszaküldött válaszaik tényleg befolyásolhatják a kormány döntéseit, igen csak csalódottak lennének, amennyiben kiderülne hogy még sem...  91%-uk nyilatkozta azt, hogy a védett kor  intézménye szükséges.
Így szólt a kérdés:
"Vannak, akik szerint be kellene vezetni Magyarországon a védett kor intézményét, mert aki 55 éves elmúlt, és elveszíti a munkáját, annak most alig van esélye elhelyezkedni. Mások azt mondják, nincs szükség a védett kor bevezetésére. Ön mit gondol? "


Már csak kérdéseim lennének!
Először is, mért kell egy kérdést úgy feltenni, hogy az azt sugallja, hogy bizony a jelenlegi kormány találta fel a "spanyol viaszt"? Jogi fórumokat nézegetve, a védett kor fogalma már ez előtt is létezett. Nem szép dolog, a "megszüntessük-e?" kérdést úgy beállítani, hogy úgy hangozzon "bevezessük-e?". ( Amennyiben tévedek kérem jelezze bárki)
Szíjjártó Péter úgy fogalmazott: " Akármi is van leírva, egy bárhonnan származó konzultációs anyagban..." Ha a kormány.hu-t így jellemzi a kormányszóvivő, akkor felmerül a kérdés: mi manapság a hiteles forrás, ha a kormány honlapja nem az? Akármi is van leírva? Mégis ki írta azt le? Ha nem kalóz dokumentum ami a kormány.hu-n található ( márpedig az ott virít jó pár napja), akkor Szíjártó Péter fent idézett mondatával az egész kormány munkáját jellemezte?:
akármiket írogatnak, ki tudja kicsodák, és még a szóvivő sem tudja, hogy mit...?

Hát így alakul a dolgozók sorsát eldöntő törvények alkotása... Sírjunk vagy nevessünk?...

UI.: A tények kedvéért: a tervezetben egyáltalán nem találtam "védett" vagy "felmondási védelem" kifejezést, mint ahogy az megtalálható a "régi" törvénykönyvben. Lehet, hogy csak kimaradt, vagy el van rejtve? Aki megtalálja, kérem idézze! Köszönjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése