2011. július 23., szombat

Ha a munkáltatók nem tartották be a törvényt a megoldás: töröljük el azt!

 Gondoltam kezdésnek ide is beteszem:

 "Könnyebben lehet kirúgni a dolgozót, kisebb lehet a végkielégítés mértéke és kevesebb szabadság járhat a jövőben – többek között ezt tartalmazza az új Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet a kormány pénteken hozott nyilvánosságra. Nem lesz viszont hat hónapos próbaidő. A változások a munkaadóknak kedveznek, a már státuszban lévő dolgozóknak rosszabb lesz, de élénkülhet a munkaerőpiac..."
 "Könnyebb lesz felmondani a dolgozónak, a javaslatban ugyanis nem szerepel, hogy a felmondás előtt lehetőséget kell adni a munkavállalónak, hogy védekezzen a vele szemben felhozott kifogásokra. Az indoklás szerint ez felesleges, mivel eddig sem jártak el így a foglalkoztatók. "

Írja a HVG! Zseniális megoldás! Ugyan ettől nem tudom, milyen módon élénkülhet a munkaerőpiac, viszont a kreatív megoldás egy élő példáját láthatjuk:
ha a munkaadó nem tartotta be a hatályos törvényeket, töröljük el azt! Tulajdonképpen tényleg lényegesen egyszerűbb, mint büntetést róni, és ha mégis büntetünk inkább a munkavállalót, egy új Munka Törvénykönyv-ének nevezett valamivel... ( A vállalkozó több pénzt hoz az államkasszába, mint egy mezei alkalmazott...)
Ami igaz az igaz: a terhes kismamát a jelenlegi törvények mellett is nyugodt szívvel kirúgták, ha a munkavállalónak ahhoz volt kedve. Mit számít ez már...
A végkielégítéseken kár is szomorkodni: a magánszektorban dolgozók ilyet nem is kapnak. Megtiszteltetésnek érzik, ha legalább minimálbérre be vannak jelentve, és nem csak négy órás munkavállalóként, vagy teljesen feketén dolgoznak ( persze 8-10 órában)...
Tanácsolnék én egy dolgot: mi lenne ha mindjárt a dolgozók utáni adózást is eltörölné a kormány, hisz rengeteg helyen azt is elcsalják Ha már álmodunk, álmodjunk nagyot!
A szabadságot csökkenteni is egy virtuóz megoldás, bár sok helyen azt sem tartják be: aláíratják a munkavállalóval a ki sem adott szabadságnapokat. Vajon ne törölje el a kormány ezt is?


Miután az ember lehiggad, tulajdonképpen rájön, hogy lényegében sok minden nem változik, csak amit eddig bizonyos munkahelyeken törvénytelenül tettek, azt most már törvényesen tehetik. Azért én mégis azt gondolom, ha az amúgy is jobb helyzetben lévő munkáltató ki akar szúrni a dolgozóval, legalább izzadjon meg érte!  De így?...
Hol marad a kihívás?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése