2011. július 25., hétfő

Az Új Munka Törvénykönyv tervezete 2

 Elnézést kell kérnem amiért ez a bejegyzésem  szerkesztésre került, és aki 25.-én olvasta el, az ma este már mást lát. Amikor a munkavállalókkal a bérpótlékról illetve arról beszélgettem, hogy mikor jár, és mennyi, ( a jelen időben) némi képzavar alakult ki, mert több verzió merült fel. Így a tévedések elkerülése végett a témának szeretnék úgy utána járni, ahogy az bizonyos, hogy megfelel a valóságnak.  Mindenki megértését köszönöm.


Folytatás:

A nyugdíj előtt és a nyugdíj alatt dolgozókról sem feledkeztek meg:

Az eddigi törvények alapján a nyugdíjkorhatár előtti öt évben, csak kiemelkedően indokolt esetben válhattak meg a dolgozótól. Ezt ezentúl "enyhébb" okok miatt is megtehetik a nyugdíj előtt állóval, bár finomítottak azzal, hogy azért még így is meg kell indokolni, és az indoknak meg kell haladnia a "nem szimpatikus dolgozó" szintet. Azért az utóbbi időben szerzett információimból, amit szomorú sorsú munkavállalóktól kaptam, arra kell következtetnem, hogy az indokok megfogalmazásában, némely munkaadó igen kreatív tud lenni... Majd meglátjuk mit hoz a jövő...
Gondoltak a nyugdíjasokra is. Bizonyára szamaritánus meggondolásokból arra a megegyezésre jutottak, hogy a nyugdíjasként dolgozót minél bonyodalommentesebb módon lehessen elküldeni a megérdemelt otthoni pihenésre, és az időnként éhenhaláshoz is kevés nyugdíjból való tengődésre. Ha a törvénytervezetet megszavazzák, a nyugdíjkorhatárba lépett munkavállaló indoklás nélkül is elküldhető.
Rend a lelke mindennek! Aki korkedvezményesen nyugdíjba vonult, az még nem nyugdíjkorhatáros, úgyhogy sicc vissza a munkaerőpiacra, de aki elérte a kormány által kitűzött korhatárt annak bizony semmi keresnivalója a munkahelyeken!
Én már  bejártam a munkaerőpiac legmélyebb bugyrait is, és pontosan tudom, hogy megy a harc az állásokért, de akkor is annak a híve vagyok, hogy az esély mindenkinek jár arra, hogy a megélhetését megteremtse. Még a nyugdíjasnak is! A mai viszonyok között, sajnos olyan nehéz az élet, hogy a családok örülnek ha magukat fenntartják, hiteleket vesznek fel még ehhez is. Nem tudják segíteni szüleiket érdemben, bárhogy is szeretnék ezt megtenni, így fájdalommal nézik ahogy nyugdíjasan dolgoznak. Ez mégis elviselhetőbb, mint ha azt látnák, hogy szüleik éheznek, vagy télen fáznak.

A pénz:

Az egyik kedvenc témám. Örökkön örökké törvényben igyekeznek meghatározni, béreket, juttatásokat, pótlékokat, és mindig mindenki várja a csodát. Aztán jön az okos vállalkozó, a dörzsölt és természetesen jól fizetett könyvelő (megéri) ( TISZTELET A KIVÉTELNEK), és a nagyon munkát akaró, ezért tulajdonképpen megzsarolható dolgozó ("- ezt kapod, ezt a másikat írod alá, cserébe nem rúglak ki/felveszlek dolgozni..."), és a törvény pont eddig ért valamit.
De azért nézzük, most mi hivatott megoldani a megélhetés problémáját:
Némi mínusszal indítanak az illetékesek: műszakpótlék nincs. Kész passz! Válság van! Az éjszakai pótlék azért megmarad, aki ilyen munkarendben dolgozik az tizenöt százalék többletre számíthat.
Drága Édesanyám egy multinál dolgozik hat órában, mert rokkant nyugdíjas ( és nem azért mert így akart munka nélkül pénzt kapni...). Őszintén megmondom, hogy ő a multinál hat órában körülbelül annyit keres havonta mint én (teljes munkaidős vagyok). Na nem azért mert a multi annyira dobálózik a pénzekkel, pusztán csak Anyukám teljesen bejelentve, teljesen más szerződéssel, és teljesen törvényesen van alkalmazva. Munkaideje, ha a délutánba esik, avagy hétvégére, akkor ott bizony a pótlék akár egy órára is ki van fizetve, és hónap elején a bérével együtt megkapja. Így alakul ki az az anomália, hogy Ő kevesebb óraszámért ugyanannyi fizetést kap mint én a többért. Ezzel a törvénytervezettel megszűnik ez az anomália, csak nem úgy, hogy ha jó az egyiknek akkor legyen jó a másiknak is, hanem fordítva.

Tehát műszakpótlék nem lesz, ellenben lesz bérpótlék. Ez ugyebár ma is létezik,de a neten kutakodva azt az információt kaptam, mely szerint eddig a Vasárnapokra 100% bérpótlék járt, ez csökken most 50%-ra.
A törvénytervezet akarata szerint, a kormány rendeletben fogja meghatározni, a legkisebb munkabér összegét.
Nem tudom, hogy ez min változtat, nekem ugyanis ez nagyon hasonlít a minimálbér fogalmára.
 Azért ne feledjük, hogy új Munkatörvénykönyv ide vagy oda, egyenlőre a munkaerőpiac még mindig tele van saját pénztárcát kímélő munkaadókkal, és az ő igényit muszájból kielégítő munkavállalókkal. A kör pedig örökké itt zárul be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése