2013. január 26., szombat

Kommunista és egyéb diktatúrák áldozatainak emléknapja február 25...


Budapest egyik általános iskolájában, - történetesen ahol a kisfiam is tanul, - az ez évi ünnepek, megemlékezések közt a szokásos témájúak mellet a következő is szerepel: "február 25. Megemlékezés a kommunista és egyéb diktatúrák áldozatairól" .
-Na most ezzel meg mi a gond? - kérdezi a rendes NERtárs.
Nem kötegszem én, de tényleg...
Akár  még hasznosnak is tartanám, ha munkaszüneti napként üzemelne, hogy a családok egy nappal többet lehessenek együtt, mely valljuk be egy kisiskolás, gyermeki léleknek mindenképp felemelőbb és egészségesebb mint diktatúrákról értekezni... Ám félreértés ne essék, nem állítom, hogy ez úgy rossz ahogy van. Mindössze nagyon nem tetszik az a picikét jobbra csúszó ideológia nevelés, amelyet cukros bácsiként egy nemzeti, megható celofánba csomagolva kínálgat az állam a gyerekeknek.
Akkor most részletezném a problémát:
 A diktatúrákat soha nem szoktam elemezgetni, mivel gyerekként éltem át már a  rendszerváltást is, tehát igazi tapasztalati véleményem nem is lehet egyik hasonló korszakról sem. Ugyanakkor hozzátartozik a múltunkhoz, ezt is elismerem. Épp ezért abszolút nem azzal van a bajom, hogy a diktatúrák történéseiről is tanulnak a gyerekek. Február 25.-e viszont nem ilyen képet rejt magáról, mert, hogy is nevezték meg? : " kommunista és egyéb diktatúrák"... Ugye teccik érteni? Tehát ezt a napot ugyan a diktatúrák áldozatainak szenteli az ország, de azért megsúgja, hogy a rossz dolgok közt is kiemelkedő a " k"- betűs korszak. És hogy hatásos legyen az ideológia, már kisiskolás korban elkezdik a finom terelgetést. A fiam és évfolyamtársai most 9-10 évesek... Ha évről évre ezt a fajta megemlékezést folytatja egy-egy iskola, szép lassan kinevelődik egy olyan generáció amelyik ha meghallja, vagy látja a " diktatúra" szót, elsődlegesen a kommunizmus fog róla eszébe jutni, és más hasonló korszak eltörpül majd mellette. Na így ez nekem nem igazán kell! Mert most akkor a  diktatúrák áldozatairól emlékezünk meg, vagy ideológia nevelést tartunk? Egyáltalán nem mindegy! Épp ezért utána néztem, hogy mi is ez, hogy került be a "köznevelés"-be. Bizony, utána kellett néznem, mivel tavaly ilyenről még nem hallottam, legalábbis az általános iskola berkein belül nem, ahová a fiam jár.
2000-ben alkotta meg az akkori kormány ( na vajh' kik is voltak azok?...) ezt az emléknapot. És, hogy büszkélkedjek, épp az én lakhelyem jelenlegi polgármestere ajánlotta a február 25.-i időpontot, nevezetesen Ughy Attila, többek közt a következő szavakkal: 

"... az időponttal kapcsolatos problémáim inkább technikai jellegűek. A technikai problémák közül az általános vitában már szintén jeleztem az egyiket: az április 2-ai időpont a húsvéti ünnepkörhöz kötődően nagyon sokszor a tavaszi szünethez kapcsolódik. Erre a hétre, a nagyhétre és a nagyhetet követő két napra az iskolákban általában tavaszi szünetet szoktak elrendelni. Egyszerű számítások alapján kiszámítható, hogy a következő tíz esztendőben hány alkalommal esik ez az április 2-ai időpont a nagyhétre vagy a nagyhét utáni közvetlen két napra. Tehát ez azt jelenti, hogy körülbelül hat alkalommal a következő tíz esztendőben tavaszi szünetre esne ez az április 2-ai időpont. Az előterjesztő szándéka és célja az volt, hogy ebben az időszakban az iskolákban, elsősorban a középiskolákban emlékezzenek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól, és ily módon, ha tavaszi szünet van, ez problémákat vet föl..."    (Forrás: parlament.hu és itt a LINK is.)

Szóval na! Érti minden NERtárs már hogy hogy van a mi van, igaz?
Na most mint említettem ez-eddig nem hallottam az általános iskolai verzióról, ami mint kiderült nem is csoda.
A Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június. 13.-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el a következőket:
"1. Az Országgyűlés
a) szükségesnek tartja, hogy a kommunista diktatúrák áldozatairól történő megemlékezésnek minden évben emléknapja legyen a középfokú oktatási intézményekben;
b) javasolja az emléknap dátumául február 25-ét;
c) felkéri a Kormányt, hogy megfelelő egyeztetések után 2000. július 31-ig hozza meg intézkedéseit az emléknap középfokú oktatási intézményekben történő bevezetésére."  (Forrás:  LINK )

 Na most hogy ez az emléknap hogyan csúszott át a középiskolákból immár az általános iskolákba is, azt nem igazán tudom, hacsak nem az alapján módosítottak ezen a határozaton, amit arany Viktorunk nyilatkozott tavaly február 25.-én a a terror háza előtt, miszerint azt szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe. Már pedig ha az ő szája szól, az NERországban nem pusztán nyilatkozat, hanem maga a kinyilatkoztatás...
Hogy esetleges figyelmetlenségemet kiszűrjem még egy pedagógus anyukát is megkérdeztem a témáról, hisz ő két részről is érintett: kisiskolás gyermeke van, plusz aktívan tevékenykedő pedagógus egy iskolában. Náluk sem volt ilyen tavaly még, és egyenlőre az ideiről sem tud, de rá fog kérdezni. 
 Addig is vonjuk le a konzekvenciát: csináltak egy emléknapot valamikor 2000-ben, amit aztán bevezettek a középiskolákban is. Valójában nem lehetett nagy visszhangja, ha vannak akik nem is ismerik a dátumot, amikor erről kéne emlékezni. Tényleg vannak ilyenek. Márpedig ez úgy látszik nem tetszik a NER-nek. Ezért most már - egyenlőre úgy néz ki - hogy levitték a korhatárt arra vonatkozóan, hogy mikortól komcsizzunk egy kicsit, és már egyes általános iskolákban is beépítik a picike fejekbe a "tudnivalót"... 
Önállóan gondolkodni tudó és akaró emberkét próbálunk nevelni a férjemmel. Az erkölcs, a szociális érzék és a tudás, tudni akarás az amiben terelgetjük őt, hogy majd ha felnő, vallástól, politikai "akármitől" független ember legyen, aki majd maga dönti el mit akar, akinek saját véleménye van. Így az idén február 25.-én a " kommunista és egyéb..." dolgok helyett mi nagy társasjáték napot tartunk, meleg teával és sütivel. Ha pedig rákérdez, hogy mi az a diktatúra, majd elmondom neki a korának megfelelően és korrekten én.
Kisgyerekeket bevonni aktuálpolitikai "izékbe" szerintem már tényleg a legalja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése